Hits: 2191

Mensen die geregeld dansmeditatie doen geven aan dat het hen plezier en ontspanning biedt, energie geeft en meer contact met het hier en nu. Zij zeggen dat zij aandachtiger en bewuster zijn gaan leven. Dansmeditatie biedt hen vreugde en verdieping. 

Dansmeditatie is een dansvorm waarbij het accent meer ligt op beleven dan op prestatie. Ingebed in een thema worden bestaande dansen aangeleerd en regelmatig herhaald. Vaak wordt in een kring gedanst, met de handen verbonden. Hiernaast is er ook ruimte voor vrije dans en beweging op muziek. Soms alleen, soms met twee of in een groepje. In een volgende bijeenkomst komen de aangeleerde dansen regelmatig terug. Zo leer je de passen kennen en hoef je niet meer steeds op de passen te letten. Na verloop van tijd dans je meer en meer je eigen dans en vind je je eigen ritme. Jouw kadans.

Meditatief betekent eigenlijk niets anders dan 'met je aandacht en lichaam op één plaats zijn'. Dat is bij de meeste mensen vaak niet het geval. Zo kan het zijn dat je uit de pas gaat omdat ineens het boodschappenlijstje, een gesprek met iemand of iets uit je werk door je hoofd schiet. Geeft niets, gewoon weer opnieuw de aandacht brengen naar de voeten! Dit steeds opnieuw aanwezig zijn, meer en meer in contact met wat zich voordoet, kun je gaan ervaren in de dans en neem je mee naar het leven van alledag.

Het feit dat we samen dansen nodigt uit tot onderzoeken hoe je je verhoudt tot anderen. Soms ben je open, en soms niet. Mag dat van jezelf, en hoe doe je dat dan? Ook hiermee kun je in de dans in contact komen en dieper gaan ontdekken hoe jouw programmering is.  Past die ook vandaag nog bij je of verandert er al wat alleen door het te zien...?Zo wordt dansmeditatie een manier om je in beweging meer en meer te openen naar wat er (toch al) is.